+36 30 465 1543 hello@rakoczivendeghaz.hu

Látnivalók > Túraútvonalak

Az egyik kedvenc túránk leírása:

 

Túránkat a Nagybörzsöny nyugati határában álló, hazánk egyik legszebb épen maradt Árpád-kori templomától, a Szent István-templomtól indítjuk. A kőkerítéssel körbevett román stílusú templom előtti kis parkolóból indulunk a délkelet felé tartó földes úton. Beérünk a falu házai közé, majd a keresztúton jobbra fordulunk a P jelzéseket követve. A széles úton pár perc alatt kiérünk a szép fekvésű horgásztó partjára.
A tótól távolodva, enyhén emelkedve nagy mezőn vágunk át, visszafelé szép kilátást élvezhetünk a falut körülvevő hegyekre. Beérünk a fák közé, egy-két kanyar után az Ipolytölgyesről érkező P□ jelzésű út torkollik utunkba, innen a Róth-erdőben gyalogolunk tovább a jól jelzett, kényelmes P jelzésű széles úton. Keresztezünk egy köves patakmedret, majd egy nagy kanyar után megnyílik a táj. Egy kereszteződésnél balra tartunk és megkezdjük túránk legfárasztóbb szakaszát, 170 méter szintkülönbséget leküzdve érünk fel a Sas-hegy bércén, a Gömbölyű-kő (509 m) tetejére.
Feljutva, bal oldalról kerítés mellett haladunk el, ahol a drótkerítésnek vége, ott balra egy meredek, ligetes tisztásról nagyszerű kilátás nyílik északkeletnek, a Börzsöny hegyeire. Vegyes erdőben, hangulatos úton 20 perc alatt jutunk át a Kis-Koppány (522 m) tetejére. Délkeleti, kopár, füves oldalából megkapó panorámát élvezhetünk a civilizációmentes, végeláthatatlan hegyvonulatokra. A meredek, ligetes hegyoldalon nehéz megtalálni a következő turistajelzést, délkeleti irányba tartva, a meglehetősen meredeken leszakadó oldalban ereszkedünk lefelé, hamarosan a jelzések is előkerülnek.
Pár perc alatt leérünk, jobbról csatlakozik hozzánk a Letkésről érkező K+, majd pár lépés után az útjelzőtáblával ellátott fontos turistaút-csomóponthoz érünk, a Nagy- és a Kis-Koppány közti Koppány-nyeregbe (461 m). Innen már a börzsönyi Kéktúra vonalát követve megyünk tovább, azonban nem messze a K jelzésű út balra megy tovább, mi maradunk a P és a K+ jelzéseken. Pár méter után a P jelzések jobbra tartanak, mi a bal oldali K+ jelzésű ösvényen mászunk fel egy rövid kaptatót leküzdve a Nagy-Koppány (549 m) széles, füves tetejére, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik déli irányba. Jó időben megcsillan a Duna szalagja, a horizontot a Visegrádi-hegység és a Pilis zárja le. Remekül látszik a Nagy-Galla szabályos kúpja és a Márianosztra feletti Kopasz-hegy jellegzetes sziluettje.
Kényelmes, jól követhető úton túrázunk tovább, a fiatal erdőt egy helyen szép, terebélyes tölgyfa uralja. Néhány nagy kanyar után eddigi széles szekérutunkról a jelzések hirtelen jobbra lefelé mutatnak egy meredeken lejtő csapásra, természetesen mehetünk tovább a jelzett ösvényen, de ha maradunk a kocsiúton, jóval kényelmesebben jutunk le ugyanannyi idő alatt a Nagyirtáspusztai vasúti megállóhoz.
A cikk írása idején (2015. november) már javában folyt a Márianosztra és Nagyirtás közti kisvasúti pálya felújítása, mely kisebb terelést jelent a turista számára. Ahogy elérjük a betonutat, azon balra fordulunk, mellőzzük a jobb oldalon lévő vasúti megállót, és pár perc múlva balra térünk, a S+ jelzésű, meredeken a hegyoldalnak tartó ösvényen. Gyönyörű bükkerdőben, rövid, de szuszogtató emelkedő után kiérünk egy széles szekérútra, jobbra tartunk rajta és hangulatos, kényelmes úton öreg bükkök között érünk a Tolmács-hegy csúcsára vezető elágazáshoz. A S∆ jelzésű meredek, de rövid ösvényen pár perc alatt tudunk felmászni a Tolmács-hegy szabályos kúpjára (528 m), ahonnan dél és kelet felé nyílik szép kilátás.
Visszatérve a S+ útra, leereszkedünk a hegyről, keresztezzük az erdészeti aszfaltutat, elmegyünk egy pihenő mellett, és a Hosszú-bércen át 45-50 perc sétával fokozatosan lejtve közelítjük meg Nagybörzsönyt. Elérünk egy szélesebb kocsiutat, azonban a jelzések hirtelen balra mutatnak egy meredek, elég nehezen követhető csapásra. A kellemetlenül lejtő ösvényen szerencsére pár perc alatt leérünk a falu szélső házaihoz. Kiérve a Völgy utca aszfaltcsíkjára, balra kanyarodunk, és a S jelzéssel is megerősített utcán gyalogolunk be a falucska főterére.
Ha marad még időnk, érdemes sorra venni a Börzsöny névadója, Nagybörzsöny többi látnivalóját, a vízimalmot, a tájházat, a torony nélküli, gótikus Bányásztemplomot, és a klasszicista Szent Miklós-templomot. Kiindulópontunkat a falu főutcáján fejezzük be.

 

Útvonal megtekintése térképen, Útvonal letöltése
A túraútvonal GPX kiterjesztésű fájlját Locus map (Android) vagy OsmAnd (Android, iOS)alkalmazásokkal tudja megnyitni.

 

További túraútvonal tippek itt.